Federatie van Belgische Watersportbedrijven Watersporter Start Boating VHF certificaat
Inschrijven Nieuwsbrief
Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf u dan hieronder in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol handige tips en weetjes.
E-mailadres:*
Firmanaam:*
Voornaam:*
Naam:*

Leden loginHoe beginnen met de VHF / marifoon op jachten? PDF Afdrukken E-mail

vhf-fly-bridge-handheldIk zou graag radioapparatuur aanschaffen om in mijn nieuwe boot te laten installeren. Waar moet ik mee beginnen?


Het VHF-toestel of ook wel de marifoon genoemd is een zender ontvanger die absoluut onmisbaar is in de pleziervaart. Op de binnenwateren is die trouwens verplicht.

Anders dan communicatie met de GSM werkt de VHF met open kanalen. Dit is vooral in kritieke situaties erg efficiënt. Alle schepen en andere diensten in de omgeving luisteren mee en kunnen dus op de situatie anticiperen. De voor de yachting geschikte marifoons zijn ook voorzien op de soms ruige en vochtige omgeving waarin ze moeten (blijven) functioneren. De zendapparatuur is uiteraard krachtiger en veelzijdiger voor gebruik op open zee dan voor de kustvaart. Ook hieraan wordt het niveau van het certificaat aangepast.

Laat u adviseren door een NAUTIBEL vakman bij uw keuze uit het inderukwekkende aanbod van toestellen en concentreer u op de toekomst en de opties van DSC (digitale selectie oproep of digital Selective Call), gebruik binnen of buiten, stroomverbruik, zendvermogen, water en vochtbestendigheid, gebruik in moeilijke omstandigheden. Bijvoorbeeld met koude, natte vingers.

  

vhf-vergunning

Certificaat voor VHF operator

Om een marifoon te mogen gebruiken moet u eerst het gepaste certificaat van operator van scheepstations behalen. Het niveau van dit certificaat hangt af van de capaciteiten van de radioapparatuur die u wenst te installeren en gebruiken.

 

 

Certificaten overzichtVHF

SRC

ROC

GOC

VHF-marifoon

X

X

X

X

Draagbare VHF-marifoon

X

X

X

X

NAVTEX

X

X

X

X

EPIRB 406 MHz

X

X

X

SART

X

X

X

VHF-DSC-marifoon

X
(klasse D)

X

X

MF/HF  + MF/HF-DSC-marifoon

X

Inmarsat B/F77/C/Mini C

X

MF/HF-TelexFHFhf  jklsdf

XAfhankelijk van de graad van het certificaat bestaan er aangepaste opleidingen als voorbereiding op de eveneens aangepaste examens.

Het SRC-certificaat is het meest geschikt voor pleziervaarders die zich beperken tot de A1-vaarzones.

bipt-logo-123


Overzicht examens van het BIPT

klik hier


De opleidingscentra die erkend zijn door het BIPT zijn op dezelfde webpagina terug te vinden.


 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner