Federatie van Belgische Watersportbedrijven Watersporter Nieuws Christophe Lenaerts: ondernemers zien de toekomst een jaar op voorhand aankomen
Inschrijven Nieuwsbrief
Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf u dan hieronder in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol handige tips en weetjes.
E-mailadres:*
Firmanaam:*
Voornaam:*
Naam:*

Leden loginChristophe Lenaerts: ondernemers zien de toekomst een jaar op voorhand aankomen PDF Afdrukken E-mail
maandag, 22 mei 2017 16:02
Christophe_Lenaerts_en_kids_FB

CL group - sterke groeier in de watersportland 

Als er één man is voor wie het ondernemen in de strikte zin van het woord een tweede natuur is, dan is het zeker Christophe Lenaerts.
Hij ontdekte niet één maar meerdere gaten in de pleziervaartmarkt aan en op zee. De korte opflakkering van frustratie spoorde hem ertoe aan om er een professionele oplossingsgerichte zaak van te maken.

De holding CL-group bestaat in nog geen vier jaar uit vier pleziervaartbedrijven en runt een vloot van 20 boten aan de Belgische en sinds kort ook de Zeeuwse kust. 

In plaats van zich te ergeren ziet Lenaerts de zakelijke kansen 


"Ik maak van mijn frustraties nieuwe ondernemingen." Zo valt Christophe Lenaerts (45) met de deur in huis.

ChristopheLenaerts_2016_bigAl van bij zijn managementstudies in de US slaagde hij er in de kritiek op de specifieke Europese bedrijfsaanpak te counteren door een retailorganisatie op te bouwen die -wars van de Amerikaanse grootschaligheid- inzette op gedetailleerde en dus een kleinschaliger maar klantgerichte aanpak. De introductie van Mac-oplossingen in België voor de grafische sector werd een hit. De hogeschool in de US keurde zijn thesis alsnog goed.

Dat was voor Kempenzoon Lenaerts de start van een reeks bedrijven zoals Telemac, Smart Renolux, Inventures, Valle Escondido, La Trebia, ….. Maar ook voor diverse maatschappelijke engagementen zoals bij de Société Royale Forestière de Belgique (SRFB), Landelijk Vlaanderen vzw en de Make-a-Wish Foundation Belgium.

Geen bootverhuur? Dan is het tijd voor een verhuurbedrijf. 


Lenaerts ging op zijn zestiende als jobstudent bij de RBSC beach club in Knokke aan de slag. Dat was de highway tot de watersport, die hij in 2013 met zijn vrouw terug oppikte. Een snelle sportboot -zoals een RIB, bijvoorbeeld- huren aan onze kust, was dan niet mogelijk. Dat kan anders, wist Lenaerts. Hij klopt daarop aan bij dé specialist in de Rigid Inflatable Boats: Brugge Marine Center. In februari 2014 gaat Knokke Boat van start op de Belgian Boat Show met een Capelli-rib, een Yamaha buitenboordmotor en ligplaats in Zeebrugge.

De boot is ter beschikking voor iedereen met een stuurbrevet. De actieradius ligt bij voorkeur voor de Belgische oostkust en in de Scheldemonding. 

Ook voor de verzekering zoekt en vindt Lenaerts een adequate oplossing. Na een rondje benchmarken aan de Franse Riviera, vindt hij de meest passende verzekeringsformule voor het in ons land relatief nieuwe en onbekende product.

Vaarprogramma’s aanbieden  

“Onze landgenoten hebben een zeer vreemd beeld van wat pleziervaart feitelijk is” grapt Lenaerts. “Dat is blijkbaar een heel andere beleving als men op het strand staat tegen wanneer men op een RIB staat.” Waarmee hij wil zeggen dat Knokke Boat zich snel ontwikkelt tot een service reder die passagiers meeneemt op duidelijk omschreven excursies: bezoek aan de windmolenparken, zeehondjes spotten op de zandbanken van de Scheldemonding, naar het Knokse vuurwerk of de zonsondergang op zee gaan kijken enz.. “We keken er altijd op toe
 dat Knokke Boat de voorschriften en de reglementen volgde. Zo zijn we strikt in de communicatie, de bootuitrusting, de documenten en ons vaargedrag.

Knokke_boat_2016_--_RIB_in_front_of_group_Seals_hooge_plaateHet gevolg is dat we door de nautische overheden als volwaardig worden beschouwd. Dat is de enige verklaring die ik kan bedenken waarom de pers ons direct na het zinken van de Flinterstar heeft gecharterd om alles op zee te gaan filmen. Om vier uur zonk hij, om zeven uur dobberden we ernaast. Want onze promotie, ook in samenwerking met toerismepromotor Westtour, was tot dan steeds gericht op het grote publiek.” 

Snelle groei

Het succes van Knokke Boat deinde al na een jaar uit, waardoor nieuwe zakelijke opportuniteiten zich aanboden. “Onze strategie is dat alles waar we zelf niet goed in zijn, liever realiseren door een hecht partnership.” legt Christophe Lenaerts uit.  Zo is de samenwerking met Wavekarting in Nieuwpoort een uitbreiding van het laagdrempelige instap-aanbod voor het publiek dat van de wal op een boot wil stappen en de zoute actie wil proeven. Uit die connectie is op zijn beurt ook de samenwerking met Nuquest, een organisatie voor nautische events die een B2B interactie genereren. Een klantengroep met extremere vereisten, weet Lenaerts. “Omdat we zeer gericht zijn op een specifieke branche in de pleziervaart, we ons daar stevig in profileren en goed naar de klanten en de leveranciers luisteren zijn we gestart met een heel nieuw bedrijf: Boat Butler.

Voor heel wat booteigenaren is het vaarklaar maken van hun boot een opdracht, want in hun drukke leven moet zorgeloos kunnen geschakeld worden tussen het werk, de thuissituatie en de ontspanning.  Tanken of de boot proper maken of zelfs inkopen doen wordt van de vrijetijdsbeleving afgetrokken. Boat Butler is daar de oplossing voor. We hebben die ervaring met onze eigen huurboten en we gaan deze service dus nu ook voor de particuliere eigenaars kunnen leveren. Dit is een service die we ook uitbreiden met verhuur van boten uit privé eigendom, met de garantie van de correcte omkadering.” Behalve dat de groep in relatief korte tijd 20 boten in haar portefeuille heeft, werkt ze samen met 50 gebrevetteerde schippers.  

wavekarting_2016_-_young_son_pilot__happy_fatherTargets bewaken en uitkijken naar kansen 

De CL Group is dus actief in Nieuwpoort (Wavekarting en Nuquest), in Cadzand (Knokke Boat) en langs de hele kust met Boat Butler. De groep is acties in de B2C en de B2B sector. Laagdrempeligheid is een kernbegrip om zo veel mogelijk pleziervaartconsumenten aan te sporen om van de vaste wal op een boot te stappen. Om de vraag naar opleiding te beantwoorden is er een overeenkomst met Offhore Navigation School.

Het aanbod van goed uitgeruste en zelfs naar maat van de bedrijven ingerichte boten wordt permanent ondersteund door een pragmatische en professionele aanpak. Steeds meer bedrijven, maar ook de nautische overheden, vinden dus hun weg hier naartoe.
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner