Federatie van Belgische Watersportbedrijven Watersporter Documentatie & Downloads De algemene handels – of ondernemersvoorwaarden, zo belangrijk als een vingerafdruk
Inschrijven Nieuwsbrief
Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf u dan hieronder in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol handige tips en weetjes.
E-mailadres:*
Firmanaam:*
Voornaam:*
Naam:*

Leden loginDe algemene handels – of ondernemersvoorwaarden, zo belangrijk als een vingerafdruk PDF Afdrukken E-mail
Justitie-web

Voor evidenties moet men het beste goed oppassen want ze zijn verraderlijk.

De ondernemingen of handelszaken die bij NAUTIBEL zijn aangesloten zijn eraan gehouden om bij hun diensten of producten een factuur af te leveren, enerzijds als betalingsaansporing vanuit het bedrijf aan de klant, anderzijds als betalingsbewijs dat de klant betaald heeft.

Een factuur is op zich een kleine overeenkomst waarin allerhande zaken zoals waarborgen, betalingsvoorwaarden en/of praktische regelingen zoals levering, eigendomsrechten e.d. worden gestipuleerd. En waaraan de leverancier zowel als de klant zich aan dienen te houden. 

 

mr-d.-martensAlgemene Ondernemingsvoorwaarden opstellen is maatwerk

Zowel op social media als in diverse nieuwsbrieven wordt aandacht besteed aan het opnemen en publiceren van de zg. Algemene Voorwaarden die zowel de afnemer als de leverancier beschermen. Maar na een paar keer doorklikken blijkt dit over een zeer grote algemeenheid te gaan, soms ook een trigger om de lezer door te wijzen naar bijvoorbeeld incassodiensten of andere financiële formules of diensten.

Meester Dirk Martens (foto r.) die de juridische assistentie verleent aan NAUTIBEL en de NAUTIBEL leden waarschuwt ervoor dat de Algemene Handels- of Ondernemingsvoorwaarden volstrekt moeten aansluiten bij de bedrijfs- of ondernemingsdoelstellingen van het bedrijf. De AV moeten dus overeenstemmen bij wat er in de Kruispuntbank van Ondernemingen- (KBO-) of de NACEBEL-nomenclatuur staat.

“Daarom geven wij nooit vrijblijvend advies over de Algemene Ondernemingsvoorwaarden, maar raden wij aan om die naar de maat van het bedrijf uit te werken. Want er is een aanzienlijk verschil tussen de verkoop van schoenen in een schoenwinkel tegen de verkoop van jachten in een bootwerf. En dan is er nog het maatschappelijk doel waarmee moet rekening worden gehouden." zegt Mr. Martens. 

Het MLAW/Gent kantoor kijkt naar de overeenkomsten tussen de bedrijfsactiviteiten, wat er officieel over geregistreerd staat en hoe dit vertaald wordt naar de voorwaarden. Om maar een paar voorbeelden te noemen: specificaties over het eigendomsvoorbehoud, de betalingsvoorwaarden en de manier van betalen, de protestplichten en de garanties die moeten stroken met de internationale voorschriften. Als in Tennessee de garantie na zes maanden vervalt, kan de verkoper uit Tessenderloo geen motor verkopen met een garantie van 24 maanden, bijvoorbeeld.

NAUTIBEL-leden kunnen steeds gratis beroep doen op advies van MLAW/Gent. Contacteer daarvoor Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. (Ludo Janssens) 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner