Fédération belge des sports nautiques Plaisancier FAQ
Inschrijven Nieuwsbrief
Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf u dan hieronder in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol handige tips en weetjes.
E-mailadres:*
Firmanaam:*
Voornaam:*
Naam:*

Accès membresFAQ
Is een rubberboot uit rubber?
Helemaal niet. De term rubberboot stamt uit de tijd dat men canvas, bestreken met eerst olie, teer of andere bitumen zoals rubber, gebruikte om banden en andere lucht en waterdichte volumes te maken. Sinds jaren zijn er hoogwaardige soepele samenstellingen op de markt die de basis vormen voor de zg opblaasboot. Deze stoffen zijn beter bestand tegen de UV straling, laten meer extreme vormgeving toe en zijn beter bestand tegen puntimpact.
 
Is een GSM niet te prefereren als communicatiemiddel aan boord van jachten?
Neen, want een GSM heft een hele reeks beperkingen die aan het doel van het reguliere communicatietoestel dat in de scheepvaart gebruikt wordt voorbij gaan. De VHF of de marifoon genoemd heeft een hele reeks openbare kanalen, waardoor bvb reddings of andere noodoperaties ook daar anderen kunnen gevolgd worden.  
De transparantie van het VHF verkeer is ook goed bvb bij drukke sluizen of andere scheepvaartverkeerknelpunten, zodat andere schepen de evolutie kunnen volgen. De nieuwe generatie van VHF toestellen zijn ook uitgerust met automatische noodmeldingsknoppen. De actieradius van de VHF volgt de zendcapaciteit van de boot.
Een GSM is per definitie een contactmiddel tussen twee toestellen, wat dus voor derden in de tijd van het gesprek onbereikbaar is. Om iemand met de GSM te bereiken moet men het nummer kennen. Dit is vooral in een noodsituatie erg hinderlijk. De actieradius van de GSM is beperkt tot aan wal.
 
Wat is zee en wat is binnenwater?

Dit is de kust tussen de Franse grens en de Nederlandse Grens tot 12 zeemijlen in zee. Plus de zg Beneden Zeeschelde. Dit is het traject van de Schelde tussen de gefingeerde lijn tussen Hoboken en Burcht, stroomopwaarts Antwerpen en de Belgisch Nederlandse grens, stroomafwaarts Antwerpen.
Alle andere bevaarbare waterlopen (kanalen, rivieren en andere stromen waarop scheepvaart toegelaten is) worden aanzien als binnenwater.

 
Heeft men een speciale vergunning nodig om op de binnenwateren te varen?

Enkel indien men een boot bestuurt die sneller gaat dan 20 kilometer per uur en/of die langer is dan 15 meter.

 
Heeft men een speciale vaarvergunning voor de stuurman nodig om op zee te varen?

In principe heeft men geen vaarvergunning of yachtingbrevet nodig om met het jacht op zee te varen. Er bestaan wel een aantal brevetten en vergunningen die vrijwillig kunnen behaald worden mits examens en praktische proeven.
Toch is het aan te bevelen een goede theoretische maar ook praktische cursus te volgen, ook zonder dat het de bedoeling een examen te gaan afleggen. Veiligheid eerst.

 


Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière